FAQ – Spørgsmål og svar til indeklima og varmepumpe

Det er for alvor blevet koldt og for nogle af jer, er det første vinter med nyt varmeanlæg. Vi har herunder samlet en liste af hyppigt stillede spørgsmål sammen med en række vejledende svar.

shutterstock_700

  Hvordan skal radiatorer indstilles for at varmepumpen er mest effektiv?

Svar:  Radiatorer i de enkelte rum skal sættes på 3.5-4 for at få mest mulig flow på vandet og dermed holde en lavere fremløbstemperatur. Radiatorer i rum, hvor I ønsker en køligere temperatur som f.eks. soveværelser, skal indstilles lavere end 3.5.

Kan nattesænkning betale sig? 

Svar: Nattesænkning kan godt svare sig. Dog skal man ikke sænke temperaturen mere ind 1-2 grader, da huset skal kunne nå at “få varmen” igen, inden man står op.

Hvor koldt skal det være før gassen slår til på min hybridpumpe?

Svar: Det kan man ikke sætte et gradtal på, da det afhænger af flere ting bl.a. luftfugtighed. Gaskedlen kører, når varmepumpen ikke mener, at den kan arbejde tilstrækkelig økonomisk alene.

Skal jeg lukke radiatorventilen når jeg lufter ud?

Svar: Nej, det skal man bestemt ikke. Det er bedst at holde radiatorventilerne helt åbne og kun lufte ud kortvarigt (dvs. 5-10 min).

Skal jeg slukke for varmepumpen, når jeg tager i sommerhus?

Svar: Hvis I skal være væk over længere tid i kolde måneder, så kan man benytte varmepumpens feriefunktion. Det betyder, at varmepumpen kun laver lidt varme og intet varmt vand, men det anbefales ikke at slukke varmepumpen helt. Når det er sommer, så slukker varmepumpen selv for varmen i radiatorer og gulvvarme.

Hvor meget skal jeg sænke rumtemperaturen for at opnå besparelse?

Svar: En tommelfingerregel er, at du ved 1 grads sænkning kan nå en besparelse på ca. 5%.

Vi har en brændeovn i stuen og vil gerne vide, hvordan vi skal bruge den hensigtsmæssigt sammen med varmepumpen?

Svar: Den skal blot bruges til hygge eller når det er rigtigt koldt, radiatortermostater lukker selv, når temperaturen i rummet stiger.